Begrepp

Bankkort

Bankkort är ett kort kopplat direkt till ett bankkonto. När du betalar dras pengar direkt (nästan) från ditt konto. Bankkort är svåra att övertrassera.

Kreditkort

Nästan alla butiker tar betalningar med kreditkort. När Du betalar med ett kreditkort dras inga pengar från ditt bankkonto. Istället betalar banken till butiken Du handlat i. När månaden är slut skickar banken en faktura till Dig med alla dina köp samlade, och Du betalar till banken.

Ränta

Om Du inte betalar bankens faktura i tid lägger banken på en ränta på beloppet. Räntan är olika för varje kort.

Effektiv ränta

Enligt lag måste kreditgivare ange den effektiva räntan på kreditavtal. I den ingår inte bara räntan, utan också ränta på ränta och avgifter. Det är ofta bättre att jämföra olika korts effektiva ränta för att få en uppfattning om vilket som passar Dig bäst. För att se hur bankerna har räknat ut den effektiva räntan kan Du kolla på deras hemsidor.

Högsta kreditbelopp

Det högsta belopp en kund hos banken kan beviljas kredit för. Notera att banken kan komma att bestämma ett annat belopp utifrån Dina förutsättningar.

Valutapåslag

När du växlar till en anna valuta kan banken ta en extra avgift. Oftast är det en viss procent av beloppet

Uttagsavgift

När du tar ut kontanter kan banken dra en avgift för uttaget. Ofta är det en viss procent av uttaget.
Credic

© 2021 Credic AB. Alla rättigheter förbehållna. Credic.se visar bara kortdata från företagens hemsidor. Vi reserverar oss för fel och ändringar. För komplett och uppdaterad information, se företagens hemsidor.

Kontakt

Org nr: 559305-5865